Domov arrow Základné informácie arrow Mzdy arrow Príkladná spolupráca verejného a súkromného sektora  
   
Domov    Tlačiť    Pridať k obľúbeným
Domov
Uvažujem o podnikaní
Ako začať
Odvody poistného
Účtovníctvo
Základné informácie
Legislatíva
FAQs
Dokumenty na stiahnutie
Linky
Blog pre podnikateľov
Vyhľadávanie
Kontakt
Nové položky menu
Príručka podnikateľa
Základy predaja
Katalóg firiem

Príkladná spolupráca verejného a súkromného sektora Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   

Verejný a súkromný sektora sa zvyčajne stretáva v dopravnej infraštruktúre, ako sú diaľnice, letiská, železnice, mosty a tunely. Obecná a environmentálna infraštruktúra zahŕňa vodohospodárstvo a životné prostredie. Verejné služby patria aj školstvu, väzniciam, kultúre či športovým zariadeniam. Pri všetkých spomínaných sektoroch dochádza dnes aj ku spolupráci s podnikateľmi. Vznikajú tak rôzne projekty, ktoré sú financované z viacerých strán a slúžia najmä verejnosti.

Platby verejného a súkromného sektora

Žiadny projekt sa nemôže uskutočniť bez potrebných zdrojov. Tie sú v prípade spolupráce verejného sektora so súkromným hradené z väčšej časti verejnými financiami. Preto je potrebné jednotlivé kroky vždy podrobne sledovať. Na tento účel schválila vláda zákon o registri partnerov verejného sektora. Podľa neho sa musia riadiť nielen spomínané platby, ale aj jednotliví účastníci. Ten, kto plánuje vybudovanie úspešného projektu v spolupráci s verejným orgánom, nesmie zabudnúť na splnenie týchto podmienok.

Výhody partnerstva

Technológie a inovácie využívané v súkromnom sektore pomáhajú poskytovať verejné služby prostredníctvom zlepšenej prevádzkovej efektivity. Verejný sektor poskytuje zasa stimuly pre súkromný sektor, aby ten mohol dodávať konkrétne projekty včas a v rámci rozpočtu. Okrem toho vytvára hospodársku diverzifikáciu konkrétnej krajiny, ktorá sa stáva konkurencie schopnejšou.

Riziká verejného a súkromného sektora

Fyzická infraštruktúra, ako sú spomínané cesty alebo železnice zahŕňa aj stavebné riziká. V prípade, že výrobok a služba nie sú dodané včas, prekračujú sa prvotné odhady nákladov a súkromný partner potom zvyčajne nesie dôkazné bremeno.

Tiež musí čeliť riziku sankcií, ak nemôže poskytnúť službu, ktorú sľúbil. Nie sú splnené bezpečnostné štandardy a celý projekt je tým pádom ohrozený. Riziko dopytu prichádza, keď v skutočnosti existuje menej používateľov. Teda nie je taký záujem o konkrétnu službu a projekt. Toto sú však riziká, ktoré musí znášať každý jeden podnikateľ denne, a preto nie je ani takáto spolupráca o nič jednoduchšia než tá klasická na voľnom trhu.

Komentárov
Vyhľadávanie RSS
Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!




3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Posledná úprava ( 21. April 2017 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
 
Vyhľadať na stránke
Press Info
Aktuálne informácie zo sveta podnikania
Kalendár udalostí
Apríl 2024
P U S Š P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Tento mesiac
Aktuality

   Domov  Tlačiť  @ Kontakt Hore