Domov arrow Odvody poistného arrow Úvod arrow 5 spôsobov ako zostať zdravý a uľahčiť si život pri sedavej práci  
   
Domov    Tlačiť    Pridať k obľúbeným
Domov
Uvažujem o podnikaní
Ako začať
Odvody poistného
Účtovníctvo
Základné informácie
Legislatíva
FAQs
Dokumenty na stiahnutie
Linky
Blog pre podnikateľov
Vyhľadávanie
Kontakt
Nové položky menu
Príručka podnikateľa
Základy predaja
Katalóg firiem

5 spôsobov ako zostať zdravý a uľahčiť si život pri sedavej práci Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   

Sedavá práca je fenoménom dnešnej modernej doby plnej počítačov a mobilnej techniky. Často sa preto stáva predmetom mnohých sporov a otázok, ktorá práca je ťažšia? Mentálna alebo tá fyzická? Ľudia, ktorí sa pravidelne zaoberajú aktívnou fyzickou prácou, uvádzajú bezchybné argumenty v ich prospech.

V žiadnom prípade, bez toho, aby sme obmedzovali zásluhy ľudí, ktorí pracujú v podmienkach stálej fyzickej námahy, sa však svojim charakterom a náročnosťou sedavé zamestnania nedajú považovať za jednoduché. Sedavá práca môže byť oveľa nebezpečnejšia. A nejde ani o pravidelné stresy a termíny, na ktoré sú kancelárske práce bohaté.

  • Ide o obrovskú škodu sedavej práce pre telo.
  • O neustálu bolesť zo sedavej práce, o jej príčinách a možných následkoch.
  • O to, ako chrániť svoje zdravie bez toho, aby došlo k poškodeniu pracovného procesu.

Sedíte aj vy po celé dni na rovnakej pozícii? V tej istej kancelárskej stoličke? Naproti tomu istému notebooku? Bez ohľadu na to, ako pohodlne môže takýto popis pracoviska znieť, môže byť plný neuveriteľného nebezpečenstva. Chrbtica, svaly nôh a oči sa značne poškodzujú.

Človek je takouto formou práce potom značne ohrozený. Ako to zmeniť? Oddych a niekoľkodňový kúpeľný pobyt vám určite prospeje, no my máme pre vás 5 ďalších dobrých nápadov a riešení.

1. Potrebujete výškovo nastaviteľný stôl

Sedavý spôsob práce nie je iba škodlivý, ale aj nebezpečný. A takáto formulácia nie je v žiadnom prípade iba metaforou. Nedávne štúdie vedcov, ktorí porovnávali úmrtnosť v 54 krajinách, priniesli tieto výsledky: asi 4 % z celkového počtu úmrtí sú výsledkom sedavého života. Netreba dodávať, že taký život pozná väčšina ľudí?

Áno, je dôležité, aby sa pravidelné sedenie na jednom mieste pri počítači často kompenzovalo aj návštevou telocvične po pracovnom dni. Pomôcť však môže aj menšia úprava pracoviska.

Aká je cesta von?

Vyberte si na svoje pracovisko nový výškovo nastaviteľný stôl , ktorý je možné kedykoľvek vašim potrebám a zmene polohy tela pri práci upraviť. Zmenou výšky stolovej dosky môžete za ňou pracovať v rôznych polohách, vrátane stojacej. A ak aspoň pol hodiny denne budete robiť svoju obvyklú prácu v stoji, urobíte veľkú láskavosť pre telo a zabudnete na bolesti chrbta.

2. Správne umiestnený monitor

Bolesť zo sedavej práce je možná nielen na chrbte alebo nohách. Cítite ju aj vo svojich očiach. Ak je displej počítača príliš blízko alebo v nesprávnom uhle - je práca plná bolesti a pálenia v očiach, závratov a dokonca aj nevoľnosti. To všetko je výsledkom, ako sa bežne hovorí, počítačového vizuálneho syndrómu.

Existujú dve riešenia tohto problému: minimalizovanie práce s počítačom (čo je často jednoducho nemožné) alebo zmena umiestnenia monitora.

Ako na to?

Posaďte sa tak, aby obrazovka bola od vašich očí vzdialená v dĺžke vášho ramena. Je dôležité, aby  vrch monitora bol umiestnený približne na úrovni očí. To minimalizuje negatívny vplyv technológie a pomáha vykonávať veľké objemy práce v pohodlnejšom režime pre telo.

3. Pekná stolička

Na zachovanie pohodlného držania tela je potrebné používať stoličku, ktorá podporuje dobrý stav svalov. Dobrým príkladom takého nábytku je stolička na jogu so špeciálnym sedákom. Mimochodom, nebolo vôbec zbytočné spomenúť jogu, ktorá sa pri každodennej sedavej práci určite dobre hodí.
Nezabudnite ale venovať pozornosť aj zadnej časti stoličky, aby ste zmiernili napätie zozadu. Na tento účel môžete použiť kvalitnú zdravotnú stoličku a ortopedické vankúše.

4. Vykonajte sedavé cvičenia priamo pri stole

Môže to byť svojvoľné zahrievanie nôh, rúk, udržiavanie polohy v sede po premiestnení stoličky alebo drepy. Nebuďte leniví, choďte na Google a vyhľadajte si konkrétne cvičenia - sú jednoduché a nezaberajú vám veľa času. Zdravie je predsa dnes veľmi dôležité.

5. Chôdza po práci a používanie krokomeru

Keď váš pracovný deň skončí, venujte svoj voľný čas a energiu prechádzkam. Krokomer vám pomôže. Bude motivovať k prekonaniu nových vzdialeností a neustálej konkurencii so včerajším  výsledkom. Podľa vedcov majú majitelia krokomerov tendenciu k zvýšenej aktivite v porovnaní s inými ľuďmi, ktorí prekonali o 30 % menšie vzdialenosti.

Urobte preto kroky vpred a využite pritom naše odporúčania a uvidíte, že vplyv sedavej práce na vaše podnikanie nebude tak významný.

 

Komentárov
Vyhľadávanie RSS
Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!




3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
 
Vyhľadať na stránke
Press Info
Aktuálne informácie zo sveta podnikania
Kalendár udalostí
Apríl 2024
P U S Š P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Tento mesiac
Aktuality

   Domov  Tlačiť  @ Kontakt Hore