Domov  
   
Domov    Tlačiť    Pridať k obľúbeným
Domov
Uvažujem o podnikaní
Ako začať
Odvody poistného
Účtovníctvo
Základné informácie
Legislatíva
FAQs
Dokumenty na stiahnutie
Linky
Blog pre podnikateľov
Vyhľadávanie
Kontakt
Nové položky menu
Príručka podnikateľa
Základy predaja
Katalóg firiem

Fórum pre podnikateľov
Fórum pre podnikateľov  


sterankova
Správca

Admin
Príspevkov: 6
graphgraph
Karma: 0  
Združenie fyzických osôb - 2006/09/11 12:39 Chceli by sme začať podnikať na základe zmluvy o združení. Ako vytvoriť takéto združenie a čo je potrebné z hľadiska účtovných a daňových povinností združenia fyzických osôb.
  | | Správca zakázal anonymné príspevky.
sterankova
Správca

Admin
Príspevkov: 6
graphgraph
Karma: 0  
Re:Združenie fyzických osôb - 2006/09/11 12:54 Podnikanie na základe zmluvy o združení je jednou z foriem podnikania. Združenie vzniká písomnou zmluvou, ktorú upravujú § 829 až § 841 Občianskeho zákonníka.
Združenie nemá právnu subjektivitu, t.j. nemá spôsobilosť na práva a povinnosti. Subjektom práv a záväzkov sú všetci jednotliví účastníci združenia. V praxi sa najčastejšie vyskytuje združenie, pri ktorom účastníci združenia disponujú živnostenským oprávnením na rovnaké predmety činnosti.
Vedením účtovníctva za druženie je poverený po vzájomnej dohode jeden z jeho účastníkov. Poverený účastník pri zabezpečovaní spoločných cieľov potom plní aj záväzky a nadobúda práva z dodávateľsko-odberateľských vzťahov, vystavuje vo svojom mene doklady, je uvedený na účtovných dokladoch.
V zmysle § 10 ods. 2 zákona o dani z príjmov príjmy dosiahnuté daňovníkmi pri spoločnom podnikaní alebo zo spoločnej inej samostatnej zárobkovej činnosti na základe zmluvy o združení a daňové výdavky zahŕňajú do základu dane jednotlivých daňovníkov buď rovnakým dielom, alebo v pomere určenom v zmluve (napr. 50:50 alebo 60:40 atď.).
Príjmy a výdavky, ako aj majetok a záväzky dosiahnuté spoločným podnikaním jednotliví účastníci združenia upravia predovšetkým o výšku platieb do fondov. Do spoločných záväzkov združenia sa nezahrňuje napríklad záväzok, ktorý účastníkom združenia vyplýva z daňového priznania - úhrada dane z príjmov fyzických osôb v zmysle zákona o dani z príjmov.
Ak účastníci používajú svoje súkromné motorové vozidlá, ktoré nie sú zaradené v ich obchodnom majetku, každý účastník si osobitne účtuje do svojich výdavkov náhradu za spotrebované pohonné látky a základnú náhradu za každý jeden km jazdy spolu s uhradenou daňou z motorových vozidiel.
  | | Správca zakázal anonymné príspevky.
 
Vyhľadať na stránke

   Domov  Tlačiť  @ Kontakt Hore